milka oorsprong

29-01-2014 09:00
Hoe is Milka onstan

Hoe is Milka ontstaan?

In "Hoe is Milka ontstaan" bekijken we de geschiedenis van de familie en het bedrijf Suchard.
Volgende
 

Hoe is Milka ontstaan?

Op 9 oktober 1797 werd Philippe Suchard in het Zwitserse Boudry geboren. In september 1814 gaat hij bij de Berner banketbakkerij van zijn broer Frédéric in de leer als banketbakker. Maar in mei 1824 vervult hij zijn grote droom: Philippe Suchard vertrekt op reis naar het verre Amerika.
De Zwitserse klokken en borduurwerkjes, die hij meenam, zouden van hem een succesvolle zakenman maken. Echter zoals zo vaak in het leven, loopt het anders en kan hij zijn producten niet tegen het gewenste resultaat verkopen. Phillippe Suchard keert terug naar Europa en doet een nieuwe poging tot ondernemen in zijn vaderland, welke hem en alle chocoladefans oneindig gelukkig zal maken... 

Op 17 november 1825 opent Philippe Suchard zijn eigen banketbakkerij in Neuenburg. In een aankondiging maakt hij reclame voor een nieuw, vers dessert "au chocolat fin de sa fabrique", wat in het Nederlands zoveel als "fijne eigengemaakte chocolade" betekent. Hoe hij deze chocolade in zijn banketbakkerij vervaardigde, is helaas niet bekend. Vermoedelijk werd echter alles met de hand gemaakt, omdat er in die tijd nog geen ‘waterenergie’ in Neuenburg ter beschikking was. 

Om te zorgen dat hij de chocolade niet meer ‘handmatig’ in de banketbakkerij hoefde te maken, besloot hij uit te breiden. Zo betrok hij in 1826 in het nabij gelegen dorpje Serriéres een leegstaande molen, die hij samen met de waterrechten tegen een gunstige prijs kon huren. Om in de toekomst niet meer uitsluitend op handarbeid aangewezen te zijn, construeerde hij een waterrad, dat dienst deed als kneed- respectievelijk stampmachine met twee grote maalstenen. Met behulp van deze machine was het voor Suchard mogelijk om ongeveer 25 tot 30 kg chocolade per dag te produceren, die hij vervolgens in de vorm van repen of Napolitains verkocht. 

Bij de chocolade (chocoladedrank uitgezonderd) werd destijds geen melk toegevoegd, zodat het een donkere, bittere lekkernij was. Pas in 1890 werd de Suchard melkchocolade geïntroduceerd. Elf jaar later werd de ‘Lila Legende’ ontwikkeld; en in het jaar 1901 werd de merknaam ‘Milka’ geregistreerd. Sinds het onstaan, bevindt de Milka chocolade zich in een lila verpakking met de afbeelding van een koe temidden van een Alpenlandschap. En mocht je altijd al hebben willen weten wat de naam Milka nu eigenlijk betekent, bij deze de oplossing: Milch + Kakao (melk + cacao), geeft afgekort ‘Milka’! 

Pionier Philippe Suchard kon de introductie van Milka binnen zijn bedrijf helaas niet meer beleven, omdat hij in 1884 stierf. Wat hij echter zijn kinderen naliet was een goed draaiende chocoladefabriek, die tot op de dag van vandaag nog meer lekkere chocoladeproducten vervaardigt.